Крим можуть зробити безвізовим для іноземних туристів

0
1487

Можливо, що незабаром багато іноземні туристи отримають можливість приїжджати на відпочинок в Крим без попереднього оформлення візи, а пляжі стануть загальнодоступними…

Туристичний сезон у Криму стартує 1 травня, і очікується прибуття близько 6 мільйонів відпочиваючих. Щоб зробити відпочинок максимально привабливим, міністр туризму півострова Олена Юрченко запропонувала внести в російське законодавство деякі зміни, які дозволять іноземним туристам відвідувати його в безвізовому режимі.

Поки Крим входив до складу України, порти Ялти і Севастополя приймали велику кількість круїзних лайнерів (в тому числі і океанського рівня), так як з низкою європейських країн візового режиму не було. Тепер же круїзне напрямок може бути втрачено — а це аж ніяк не позитивно позначиться на туристичній галузі півострова.

Для збереження цієї статті доходу (чималою, до речі!) міністр туризму пропонує внести деякі зміни у федеральне законодавство, що спрощують процедуру відвідування місцевих курортів іноземними туристами. Наприклад, дозволити безвізове перебування протягом 10-12 днів туристам, які прибули для проходження санаторно-курортного лікування — зрозуміло, за наявності відповідної довідки, що надається разом з путівкою. Також пропонується дозволити перебування без оформлення візи терміном до 72 годин іноземним туристам, які прибули в один з кримських портів в рамках круїзу.

В п’ятницю, в ході проходить в Єкатеринбурзі туристичного форуму «Великий Урал – 2014», будуть обговорюватися і інші питання, пов’язані з майбутнім сезоном. Одним з них є відкриття пляжів — зараз загальнодоступними є лише 400 з 575. Особливо гостро проблема з доступністю пляжної зони стоїть на південному узбережжі Криму, але все можна вирішити. Як заявила Юрченко, республіка перебуває у складі Росії лише три тижні, але вона впевнена в рішучості уряду і держради Криму щодо звільнення пляжних територій від парканів.

Між тим, Крим, з його неповторною природою і різноманіттям ландшафтів, дуже привабливий для будь-якого виду відпочинку, а з точки зору клімату, за словами міністра культури Володимира Мединського, — «найкраще місце на території колишнього СРСР».

Однак сумніви в безпеці відпочинку в цій «всесоюзної оздоровниці» у деяких росіян поки є. Буквально тиждень тому координаційна рада при уряді республіки Комі постановив відправити дітей на відпочинок у Крим, а на Чорноморське узбережжя, оскільки вирішив, що в Криму ще недостатньо безпечно.

Але це діти… Дорослі ж, раніше забронювали путівки, і турагентства не поспішають відмовлятися від заявок. Мінкультури Росії не тільки готове надати допомогу туроператорам в організації поїздок до Криму, але і збирається виділити близько 200 мільйонів рублів на дитячий відпочинок в кримських здравницях.

Для збільшення популярності дитячого відпочинку також планується відновити популярність міжнародного центру «Артек», колишнього колись еталоном дитячого табору відпочинку. Незабаром кримські власті збираються перевести «Артек» у власність півострова, а глава Ростуризму Олександр Радьков закликав неодмінно зберегти цей «куточок дитячого щастя».

Правда, незважаючи на всі позитивні моменти і зусилля обох сторін, турпотік до Криму, за словами представника туркомпанії Astravel Ігоря Великого, знизився практично до нуля, туристів зараз більше цікавлять більш спокійні в політичному плані Геленджик, Туапсе та Анапа.

Приблизно така ж ситуація склалася і в приватному секторі, люди активно бронюють на літо житло в Кабардинці, в Вітязево і інших курортах Краснодарського краю, з Кримом ще все як-то багатьом не зрозуміло.

Ясно одне, для залучення туристів в Крим треба продовжувати роботу над налагодження і здешевленням залізничного та повітряного сполучення між півостровом і іншими російськими містами, насамперед з Москвою і Пітером.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here