США поки не вводять заборону на провезення ноутбуків на рейсах з Європи

0
477

Пасажирам, прилетающим в США з Європи, поки не доведеться зіткнутися з обмеженнями на провезення електроніки…

В результаті переговорів з Євросоюзом американські власті ухвалили рішення не розширювати заборона, який був введений для рейсів в США з 8 країн Північної Африки і Близького Сходу, на Європу.

 

Небезпека ноутбуків не доведена

Заборона не введуть як мінімум в короткотривалій перспективі. Про це повідомляли представники Єврокомісії по завершенні переговорів експертів з питань транспорту та безпеки США і Європи, які відбулися в Брюсселі.

Американська сторона заявила, що отримала інформацію про можливий вибух на борту літака вибухової речовини, поміщеного в планшет або ноутбук. Але влада США не надали докладних даних, у тому числі реальних кейсів, про заявленої загрозу.

США і ЄС вирішили забезпечити безпека перельотів з допомогою інших заходів. Але поки не уточнюється, про які саме заходи йдеться і коли влада збирається їх реалізувати.

Тим часом міжнародні експерти оцінили можливі наслідки поширення заборони на провезення мобільних пристроїв на борту літаків. Як кажуть аналітики Deloitte, розширення заборони може негативно позначитися на всьому ринку пасажирських авіаперевезень.

 

Аеропорти і пілоти виступають проти

Британські пілоти, що виконують трансатлантичні рейси в США, не підтримують політику США щодо поширення заборони на провезення електронних пристроїв на рейсах з європейських країн.

Вони кажуть, що при масовому перевезенні електроніки в багажі може виникнути пожежа. Більшість планшетів, електронних книг і ноутбуків працюють від літієвих батарей, які можуть загорятися при короткому замиканні або несправності.

З цим погодилися і в Асоціації британських пілотів (BALPA), зазначивши, що перевозити багато електроніки в трюмі літака набагато небезпечніше, ніж в салоні. До того ж, за словами експертів, при загорянні в салоні екіпаж зможе швидше зреагувати і прийняти необхідні заходи, а пожежа в трюмі здатний зупинити роботу безлічі систем.

Європейське агентство з авіаційної безпеки (EASA) також підкреслює, що мобільні пристрої з літієвими батареями – небезпечний вантаж. В організації наполягають, щоб пасажири провозили таку техніку виключно в салоні.

Європейські аеропорти також проти такої заборони, оскільки при введенні обмеження вони змушені ускладнити процедуру контролю безпеки. Експерти кажуть, що найбільше в цьому випадку постраждає Хітроу, з якого щодня виконується 24 рейси в Нью-Йорк і інші американські міста.

 

Скільки доведеться витратити на посилення безпеки

За оцінками експертів, до 2023 року посилення заходів безпеки обійдеться авіаперевізникам в 13 мільярдів доларів.

Як говорить провідний партнер Deloitte Греям Пикетт, ця сума включає витрати на закупівлю інноваційного обладнання, створення сучасних IT-систем, які зможуть зупинити зловмисників, наприклад, при спробі дистанційно захопити літак під час перельоту.

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here